Een paar weken geleden begon het slecht weer te worden. Zoals elk jaar denk je dan pas aan de winterbanden wissel. Nadat ik een afspraak gemaakt had zat ik tijdens de wissel van de banden een kop koffie te drinken met de eigenaar van de garage. Commercieel als hij is keek hij meteen of mijn auto toe was aan een beurt en of dat er een APK keuring nodig is. En jawel beide waren het geval, dus ook hier maar een afspraak voor ingepland.

Nog een kop koffie en je  hebt het dan snel over de gang van zaken en dan komt het gesprek vanuit mijn achtergrond al snel op bankenzaken en alles wat daar mee samen hangt. Eigenlijk gek dat de auto regelmatig een beurt krijgt en gekeurd moet worden, we regelmatig naar de dokter gaan voor een check-up maar dat we onze bankzaken eigenlijk nauwelijks na het afsluiten bekijken. Toen ik de ondernemer hier naar vroeg moest hij schoorvoetend toe geven dat hij de kredietovereenkomst al zeker 10 jaar niet meer ingekeken had. Afgesproken dat ik deze eens voor hem tegen het licht zou houden om te kijken of dat er wellicht winst te behalen viel. Niet alleen het rentepercentage maar ook voorwaarden en bepalingen komen dan aan bod. Ik heb hem beloofd dat de review gratis zou zijn en dat als ik aanpassingen zou vinden hij mij de uren zou vergoeden.

Zo gezegd en gedaan en inderdaad kwam een belangrijke bepaling naar boven, de persoonlijk borgtocht. Zoals dat in vaktermen zo mooi heet: “skin in the game”. Voor de vastgoedfinanciering van het pand was 10 jaar geleden afgesproken dat de ondernemer borg zou staan. Omdat de woninghypotheek bij dezelfde bank loopt valt deze ook nog onder deze inschrijving. Een situatie die soms onvermijdelijk is bij de start maar na aflossing van de helft van de lening niet meer nodig is. Dit vond de bank gelukkig ook en de borgtocht werd vrijgegeven.

Moraal van het verhaal is duidelijk: ook een kredietovereenkomst behoeft van tijd tot tijd een APK keuring. Wij doen dit graag voor u en neem gerust contact met ons op om vrijblijvend van gedachten te wisselen wat de mogelijkheden zijn.