Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat de huidige woningmarkt behoorlijk overspannen is.

Bij een verhuizing naar bijvoorbeeld een grotere woning is het dan verleidelijk om je oude woonhuis te gaan verhuren. Mooi rendement op de huur en je pakt de waardestijging ook nog eens mee. Op zich helemaal niets mis mee.

Toch kom ik in de praktijk regelmatig tegen dat dit gebeurt onder de bestaande condities van een Box 1 woninghypotheek van de oorspronkelijke hypotheekverstrekker. Voor het nieuwe huis wordt een andere hypotheekverstrekker gezocht en meestal gevonden. In de algemene voorwaarden van hypotheekverstrekkers van hypotheek eigen woning is over het algemeen expliciet opgenomen dat verhuur verboden is, behoudens toestemming van de hypotheekverstrekker. Deze toestemming wordt in de praktijk nooit gevraagd. Woningeigenaren nemen het risico dat de hypotheekverstrekker er niet achter komt. Soms gaat dat tijden goed, soms ontdekt de hypotheekverstrekker dat er wat veranderd is met alle gevolgen van dien.

In deze casus zijn de echtlieden in een (vecht) scheiding verwikkeld en één van hen wil in de huidige woning blijven wonen en de voormalige woning behouden als beleggingspand. De tenaamstelling van de woninghypotheek moet dan gewijzigd worden naar één persoon en de ander moet uit de hoofdelijkheid ontslagen worden. Hier ontstaan dan de problemen, je moet met de eerste geldverstrekker van de Box 1 financiering in gesprek. Aangeven dat je verhuurd hebt in strijd met de algemene voorwaarden kan niet goed uitpakken.

In dit concrete geval werd ik gevraagd om een oplossing te bedenken. Het verhuurde pand heb ik ondergebracht bij een verhuurhypotheker (buy-to-let verstrekker) en met de nieuwe lening de oude woninghypotheek afgelost. Nu kan de klant met een gerust hart naar zijn bank om de huidige woninghypotheek te bespreken en de tenaamstelling te wijzigen.

Mijn advies is dan ook om niet tegen de algemene voorwaarden in een verlaten woning zonder toestemming te verhuren maar om deze te herfinancieren met een verhuurhypotheek. Meestal zijn de maandlasten ook nog eens lager dan voorheen omdat de buy-to-let verstrekker dit onder gunstigere voorwaarden kan verstrekken.

Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op.