Investeren in verhuurd vastgoed is nog steeds orde van de dag. Temeer omdat er nog steeds sprake is van een lage rente. Middelen bij een bank brengen weinig tot niets op, daarnaast kan er tegen een relatief lage rente geleend worden.
Waar moet je op letten en rekening mee houden bij de aankoop van een beleggingspand, zeker nu banken terughoudend zijn geworden in het financieren van verhuurd vastgoed:
- Verhuurbaarheid en courantheid:
Dit is afhankelijk van de locatie, functionaliteit, bereikbaarheid en uitstraling van het beleggingspand. Van belang is de marktwaarde in verhuurde staat. De waarde is o.a. afhankelijk van postcodegebied, omgeving, transacties in de omgeving, staat van onderhoud en energielabel. Ook banken hechten steeds meer waarde aan de energiezuinigheid van panden. - Leegstandsrisico:
Van belang is de spreiding in objecten en de spreiding in huurders. Wanneer je afhankelijk bent van slechts één of enkele huurders wordt het debiteurenrisico groter. Bij een pand in de binnenstad bestaande uit meerdere appartementen is de kans op leegstand veel kleiner dan bij een bedrijfspand op een industrieterrein met slechts één huurder. - Kwaliteit van de huurders:
Wie zijn de huurders, heb je meerdere huurders en wat weet je over hun betalingsmoraal. Wat is de looptijd van de huurovereenkomsten? Al deze factoren zijn van belang om gevoel te krijgen voor het nakomen van de rente- en aflossingsverplichtingen. - Loan to value (LTV):
Dit geeft de verhouding weer tussen het te lenen bedrag en de waarde van het onderpand. Dit is meestal de waarde in verhuurde staat. Een LTV van 60% tot maximaal 70% is gangbaar. Dat betekent dat er bij aankoop sprake moet zijn van een eigen inbreng. Hoe lager de LTV, hoe lager het risico voor een geldverstrekker, des te gunstiger het rentepercentage zal uitpakken.
Sta jij voor de beslissing om te gaan investeren in verhuurd vastgoed. Informeer naar de mogelijkheden en neem contact met MK•Bedrijfsfinanciering op.