Ze zijn een plaag voor ondernemers, vele nieuwe kredietaanbieders en nieuwe kredietregels van de banken. Wie gaat ze helpen bij een goede financiering? Accountants laten hier kansen liggen.

ACCOUNTANT AFWEZIG

Accountants zijn te afwezig bij het oplossen van de financieringsuitdagingen in het midden- en kleinbedrijf. Voorheen was altijd de accountmanager bij de bank hun eerste aanspreekpunt. De accountant ging soms mee om voor smeerolie te zorgen bij de gesprekken. Tegenwoordig zijn banken een stuk kritischer en niet meer bereid als enige te financieren. Stapelen van financieringen is het devies. Daarbij zijn de accountmanagers bij de banken naar de achtergrond verdwenen. Financierings desken, call centra en computers nemen die rol steeds meer over. Accountants spelen maar beperkt in op al deze veranderingen.

OPLOSSING LIGT VOOR DE HAND:

Als accountant ben je de vaste sparringpartner van de ondernemer. Zij hebben het vertrouwen van de klant en zitten dus op de juiste plek. Op het gebied van financieringen zijn zij toch meer de generalist. Het inschakelen van een specialist is in deze tijd dan wel een must. Iemand die de taal van de banken spreekt, de weg weet in financieringsland en die zorgt voor een “zachte landing” van de aanvraag bij de financier. Die weet hoe financiers denken en weten wat ze nodig hebben.

BETER VOOR DE KLANT: SAMENWERKING

De kracht zit dus in de samenwerking van de accountant en de specialist. De accountant moet immers nog steeds de onderbouwing van de aanvraag leveren. Op de lange termijn is het gewoon beter voor de klant. En ook al haalt de accountant op de korter termijn voordeel voor zichzelf om alles zelf wilt doen, als accountant wil je uiteindelijk toch het beste voor je klant.