Onlangs lazen wij via het Financieel Dagblad onderstaand artikel. De ontwikkelingen binnen het landschap van bedrijfsfinancieringen blijven maar voortduren. MK•Bedrijfsfinanciering juicht toe dat ook de grootbanken zich nu allemaal begeven op het gebied van fintech. Wat ons betreft de bevestiging van het nieuwe financieren. Voor relatief kleine zakelijk krediet aanvragen hoeven dan geen arbeidsintensieve ondernemingsplannen en prognoses opgesteld te worden.

Gratis adviesgesprek bedrijfsfinanciering

Wel adviseren we de ondernemer om van onze expertise gebruik te (blijven) maken. Uit het brede speelveld is het aan ons om het beste voorstel voor de klant op tafel te krijgen. Daar valt zeker nog wat te halen! Benieuwd? Vraag ons gratis adviesgesprek aan.

Onderstaand het artikel uit Het Financieel Dagblad:

De drie grote banken stappen over op digitaal lenen aan kleinere mkb’ers nu ze in toenemende mate concurrentie ondervinden van nieuwe partijen die ondernemers binnen 24 uur krediet beloven. Rabobank introduceert als laatste grootbank een digitale lener, Fundr, dat gebruikmaakt van technieken die lange procedures via een lokaal kantoor overbodig maken. De nieuwe Rabo-poot leidde de afgelopen maanden een teruggetrokken bestaan binnen de muren van het innovatiekantoor in Zeist. Maar nu staat de website live en zijn de eerste kredieten verstrekt.

Kleine leningen

De andere grootbanken hebben eerder een eigen online lener in de markt gezet. De eerste was ABN Amro. Bijna twee jaar geleden presenteerde het bedrijf New10. Van de ruim duizend kleine leningen die het bedrijf in de tussentijd verstrekte valt het merendeel in de bandbreedte €20.000 tot €250.000 tegen een maximale rente van 9%. Gemiddeld vragen klanten €100.000. ‘Maar we hebben ook al een paar keer een miljoen uitgeleend’, vertelt Mark Schröder, commercieel verantwoordelijk voor New10.

Het leenbedrijf wil nu ook producten van andere aanbieders gaan verkopen. Daarmee vergroot het de afstand tot moederbedrijf ABN Amro. ‘Het gaat om leningen via institutionele investeerders tegen aantrekkelijke rentes’, zegt Schröder die verwacht binnenkort meer over de groeiplannen van New10 bekend te kunnen maken.
‘Het gaat om leningen via institutionele investeerders tegen aantrekkelijke rentes’.

Vertrouwen ontbreekt

Kort na de kredietcrisis konden kleine bedrijven moeilijker aan bankkrediet komen. De laatste jaren staat de kraan weer open, maar mkb’ers vertrouwen de bank niet meer. Steeds vaker kiezen ze ervoor om te sparen en niet te investeren. Het aantal zakelijke kredietklanten van de banken is sinds 2013 met een derde afgenomen. Terwijl het uitstaande bankkrediet, ondanks de economische groei, ongeveer gelijk is gebleven.

Met de overstap naar digitaal lenen kiezen de grootbanken een benadering die bekend is van alternatieve leenplatformen als Funding Circle, Spotcap en BridgeFund. Zij beloven doorgaans binnen een uur duidelijkheid te geven of een ondernemer kan lenen. Aanvragen gaan, dankzij slim gebruik van technologie en datawetenschap, binnen een dag door het leenproces. Het marktaandeel van deze alternatieve financiers is nog klein, maar groeit.

Snelle procedure

‘We zijn altijd blijven lenen aan het mkb’, haast Marcel Gerritsen, directeur Rabobank Bedrijven, te zeggen als hij op het hoofdkantoor van de bank in Utrecht het leenproces doorloopt. We moeten Fundr niet zien als een herintroductie van de bank in het mkb-domein, benadrukt hij. ‘We hebben bekeken hoe we met data, machineleren en PSD2, waarbij we mee mogen kijken op de betaalrekening van het mkb-bedrijf, onze klanten tijd kunnen besparen.’

Gerritsen laat zien hoe het werkt. Hij vult een aantal bedrijfsgegevens in. Zonder dat de klant het merkt worden deze gecheckt met de database van de Kamer van Koophandel. ‘Boem!’, roept hij. ‘Een kwartier later zie je hoeveel je kan lenen.’ Het vaste lijstje van het indienen van meerjarige jaarverslagen, speciaal opgestelde ondernemingsplannen of langdurige prognoses zijn bij Fundr uit het aanvraagproces weggesneden. ‘Niet meer dat lange tennisspel tussen ondernemer en bank.’

Videogesprek

Daarna volgt een videogesprek waarin gecheckt wordt of zaken als afschrijvingen en netto-winst netjes ingevuld zijn. Gerritsen: ‘Zakelijke financiering is niet het kopen van een halfje bruin. Onze klanten hebben aangegeven een 100% digitaal proces niet prettig te vinden.’

Rabobank biedt via Fundr leningen aan van €5000 tot €250.000 voor klanten van Rabo, ING en ABN, met een looptijd van tussen de twee en tien jaar. Rentes gaan tot maximaal 14%. Een mkb’er kan alleen kiezen uit zakelijke leningen zonder onderpand en financial lease. Op termijn wordt het aanbod uitgebreid met een lening met zekerheden, krediet en lease.
Kabbage

Lang werd online lener Kabbage door ING gepresenteerd als hét voorbeeld van een succesvolle samenwerking met een fintech, maar nu is die samenwerking gestopt.In 2015 verwierf ING een aandeel in het Amerikaanse bedrijf. Een jaar later nam het de ‘instant lender’ op in het productportfolio in Spanje. In 2017 volgden Frankrijk en Italië. Klanten zaten echter niet te wachten op de snelle lener. ‘Er was niet voldoende commercieel momentum’, vertelt een ING-woordvoerder in een toelichting. Om dat momentum wel te krijgen moest de bank veel geld steken in marketing en promotie. Daar had ING geen zin in.ING-ceo Ralph Hamers maakte het einde van de samenwerking met Kabbage bekend bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers. ‘Je moet ook de stekker uit samenwerkingen durven trekken als ze zich niet ontwikkelen zoals verwacht’, zei hij toen.In de VS is Kabbage wel succesvol. Recent kreeg het bedrijf nog een kapitaalinjectie van $200 mln voor het financieren van nieuwe leningen. ING blijft aandeelhouder in het bedrijf.

Concurrent ING werkt voor zijn digitale leenproces samen met het Britse leenplatform Funding Options. Na een proefperiode heeft ING begin dit jaar de Britten verankerd in het dienstenportfolio van de bank, zij het vrij bescheiden.

Tot op heden hielp ING ruim honderd ondernemers via Funding Options aan kapitaal. ‘We leggen leenaanvragen langs onze risicomodellen. Aan de hand daarvan bepalen wie de lening verstrekt’, vertelt een woordvoerder van de bank. Dat kan ING zelf zijn of een van de partners van Funding Options.

Lenen kan vanaf €1000. In de praktijk gaat het meestal om kredieten van tussen de €5000 en €150.000. Vraagt de klant meer dan €250.000 dan wordt de leenaanvraag, mits passend bij de bank, doorgezet naar een ING-adviseur.

Gerritsen gaat ervan uit dat zijn Fundr snel kan groeien. ‘We kiezen een totaal andere werkwijze dan we tot nu toe gewend zijn. Niet stoppen met leren, maar Fundr iedere week beter maken. Dat hebben we nooit eerder gekund.’ De bank spreekt wekelijks met ondernemers. Maar leunt vooral op nieuwe techniek. ‘We hebben een nieuwe stekkerdoos aan de rand van de bank gezet. We kunnen heel eenvoudig nieuwe stekkers insteken, precies als een fintech.’

Bron artikel: Technologie maakt kleine leningen weer lucratief voor banken